top of page
old building.jpg
new building.jpg

Με τη σύσταση του Ιδρύματος, η Βουλή απευθύνεται επίσημα και θεσμοθετημένα στην Κοινωνία των Πολιτών για την από κοινού ανάληψη δράσεων και εκδηλώσεων, με τις οποίες θα γίνονται παρεμβάσεις σε καίριας φύσης ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία, ενώ, παράλληλα, θα προτείνονται στοχευμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποσκοπούν στην προβολή του κοινοβουλευτικού έργου, εστιάζοντας, επιπροσθέτως, στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας. Τα ανωτέρω θα επιτυγχάνονται μέσα από ενθάρρυνση του δημόσιου διαλόγου επί νομικών, ιστορικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών πτυχών, την προώθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμπέδωση των αρχών της ισότητας, μέσα από συνέδρια, ημερίδες, εργαστήρια, εκθέσεις και άλλες συναφείς δράσεις. Στόχος είναι όπως το Ίδρυμα αποτελέσει μακροπρόθεσμα έναν ευπροσάρμοστο δίαυλο εξωστρέφειας του κοινοβουλίου μέσα από προσφορά στην κοινωνία υψηλής ποιότητας μορφωτικού και πολιτιστικού έργου, σε σύμπνοια πάντοτε με τις οικείες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, αλλά και μέσα από συνέργειες με φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική βιωσιμότητα σχετίζεται και στηρίζεται σημαντικά στο δίπολο: πρόσβαση και εμπιστοσύνη, όπου το Ίδρυμα δύναται να αποτελέσει τον συνεκτικό δεσμό των δύο αυτών εννοιών αφού η πρόσβαση στην κοινωνία θα αυξήσει επακολούθως και την εμπιστοσύνη προς το κοινοβούλιο, στους δημοκρατικούς θεσμούς και, εν τέλει, ο όρος εμπιστοσύνη, μπορεί δυνητικά να συνδεθεί με τον όρο αξιοπιστία σε μια συγχρονική κρίση θεσμών. Παρόμοιες πρωτοβουλίες, ιδρυθείσες από άλλα κοινοβούλια αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό πυλώνα εν σχέσει με την αλληλεπίδραση μεταξύ κοινοβουλίου και Κοινωνίας των Πολιτών, ενώ, παράλληλα, εστιάζουν στις αντίστοιχες για την κάθε χώρα ‘ανάγκες’ που αναδύονται, με απώτερη επιδίωξη την ενίσχυση του κοινοβουλίου, ως θεσμού, στην κοινωνία. Αυτή η ‘ανάγκη’ μεταβαλλόμενη και ευπροσαρμοσμένη, μετουσιωμένη στη δράση άλλων κοινοβουλευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να αποτελεί περιοδικά προϊόν ώσμωσης, αφού, αναντιλέκτως, σχετίζεται με την κοινοβουλευτική καινοτομία και τη θεσμική βιωσιμότητα. Πολιτική καινοτομία αποτελεί ακραιφνώς η σύσταση του Ιδρύματος, αφού μέσα από τη λειτουργία του αναδεικνύονται και προτείνονται λύσεις στις αυξανόμενες απειλές κατά των δημοκρατικών αρχών, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της εκπροσώπησης και συμμετοχικότητας των πολιτών. Πρόκειται, εν γένει, για προοδευτική χάραξη κοινοβουλευτικής πολιτικής με στόχο τη διάγνωση των κενών μεταξύ κοινοβουλίου και κοινωνίας και -εκ των δεδομένων- απόπειρα αναζωογόνησης της ουσιαστικής λειτουργίας της Δημοκρατίας, η οποία λειτουργεί ως ένα πολιτισμικό παλίμψηστο που διατρέχει και χαρακτηρίζει την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Διόνυσος Αλεξίου Εκτελεστικός Διευθυντής

Σκοποι και Αρμοδιοτητεσ

Εκτελεστικοσ Διευθυντησ

Doinysos.jpg

Ο κ. Διόνυσος Αλεξίου είναι κάτοχος πτυχίου Κλασικής Φιλολογίας και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία. Τον Νοέμβριου του 2015 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή/έρευνα στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Κλασικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης [Τίτλος διατριβής: Ο μύθος της Φαίδρας και του Ιππόλυτου στο αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δράμα και η πρόσληψή του από τη νεότερη δραματουργία].

 

Παράλληλα με την διδακτορική του έρευνα, εργάστηκε στον ανθρωπιστικό μη κυβερνητικό οργανισμό World Vision σε εκστρατείες αναφορικά με την εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες και, ως εξωτερικός συνεργάτης, στον οργανισμό Walk of Truth, με έδρα την Χάγη, με σκοπό τον εντοπισμό και επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στη νόμιμη χώρα προέλευσής τους.

 

Μεταξύ άλλων ολοκλήρωσε επιτυχώς σεμινάρια εξειδίκευσης στα πεδία: Ιστορία της Τέχνης και Ξενάγηση, Επιμέλεια και Διόρθωση Κειμένων, Πολιτισμική Διπλωματία, και Διαχείριση Πολιτισμικών Ιδρυμάτων. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Λεβέντη και την Εκκλησία της Κύπρου. Έχει διδάξει, ως Ειδικός Επιστήμονας, στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και στο Τμήμα Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επί συμβάσει, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Επελέγη ως μεταδιδακτορικός ερευνητής/υπότροφος από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Κέντρο Δημόσιας Διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, εστιάζονται στην πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού δράματος, καθώς και στην πολιτιστική διπλωματία. Τον Σεπτέμβριο του 2023 επελέγη ως Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.    

website (1).jpg

Εδρα

bottom of page